COL·LECTIUS i ONG



Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista de Barcelona (CSRZ)  El CSRZ va ser la primera organització de solidaritat amb el zapatisme a Catalunya i esdevingué una de les més importants a nivell espanyol i europeu.
Els primers membres del Col·lectiu van participar en l’elaboració del primer manifest de suport a Chiapas, al gener del 1994, que s’anomenà Manifest en solidaritat amb els pobles indígenes: No a la intervenció militar a Chiapas. Terra i llibertat. Al març del 1994, el Col·lectiu quedà estructurat i tingué com a seu un dels espais més emblemàtics dels moviments socials de Barcelona: El Lokal. (+info)


El Col·lectiu Naguals –art i solidaritat va constituir-se legalment com associació l’any 2004. Els seus inicis es remunten al 1999, en el què alguns dels seus membres van arribar a Chiapas i van iniciar una col·laboració directa amb les comunitats indígenes zapatistes que va durar deu anys. (+info)


El Caracol Maya de Badia del Vallès - El naixement del grup de solidaritat zapatista, es pot datar al 1999 quan diverses persones que tenien relacions d’amistat i que estudiaven a la Universitat Autònoma de Barcelona decideixen implicar-se en recolzar la causa zapatista. Van adoptar el nom en record del llibre Los relatos del Viejo Antonio. (+info)


Assemblea Solidària en Acció - Sant Vicenç dels Horts  El grup va tenir clar que el treball de solidaritat havia de ser cap al zapatisme però sense oblidar les reivindicacions més locals com l’organització de manifestacions en favor d’un ambulatori, diverses vagues, una plataforma contra l'atur, la plataforma contra la guerra il a col·laboració amb els moviments veïnals. S’impliquen en el món de la cooperació internacional al presentar un projecte per construir la clínica de salut de San José del Río (...). Al mateix temps, entren a formar part del Consell de Solidaritat Municipal i la participació en aquest òrgan municipal no els va fer desistir de les accions reivindicatives (...) (+info)


Barrikada Zapatista - Barcelona En el seus inicis, està formada per sis persones joves, catalanes i llatinoamericanes. Una de les primeres accions que porten a terme realitzen és l’ocupació d’un local al carrer del Carme de Barcelona, que anomenen Barrikarmen, lloc on desenvolupen els Divendres Zapatistes, amb passis de documentals i tot tipus de conferències que expliquen altres lluites com la de les cases ocupades, els grups d’immigrants, els punks, etc. (+Info)

 
Brigada de Terrassa a Chiapas La Brigada organitzà i envià diversos grups de persones a Chiapas, a Roberto Barrios o a la Cañada de San José de Taniperlas. Si el nucli del pensament zapatista era promoure l’activisme local, va arrelar amb força a Terrassa, però la seva pràctica va tenir com a contrapartida l’allunyament de la solidaritat directa amb el zapatisme i quedà diluït a mesura que els seus membres participaven en altres moviments socials com el feminisme, el Moviment de Resistència Global o la creació de l’Ateneu Candela. (+Info)

Col·lectiu Priorat - Chiapas La majoria dels seus membres eren de les comarques del Priorat i de la Ribera d’Ebre i tenien com a punt central de reunió el Mas de Pena, una masia de la Serra d’Almos. El col·lectiu va ser la conseqüència, en bona part, de les llavors plantades per l’Ateneu Llibertari de Reus. (+Info)

Col·lectiu Zapatista de Tàrrega és desconeguda. Sí que poden dir que eren un grup de tres o quatre joves universitaris vinculats al món llibertari que van ser atrets pel discurs de l’EZLN de formar part d’una guerrilla sense cap intenció de prendre el poder i per l’aroma llibertari que tenien algunes propostes zapatistes. (+info)

Cooperativa XOU-GONG - Pineda de Mar  Els orígens de la solidaritat amb el zapatisme en aquesta població del Maresme es remunten a la creació de la cooperativa Projectes i Gestió Xou l’any 1992. L’any 2000 quan va néixer GONG com a entitat sense ànim de lucre, els permeté presentar-se a convocatòries de projectes de cooperació internacional i que continuà realitzant els festival. (+info


El Solsonès Per Chiapas – El Solsonès Obert Al Món  El grup va començar vinculat amb l’educació en zones zapatistes de Chiapas, i després va anar eixamplant el seu camp d’acció i acabà desvinculant-se materialment, encara que no sentimentalment, de Chiapas. La majoria dels membres més actius de Solsonès per Chiapas han estat dones amb estudis universitaris, sobretot del camp de l’ensenyament, provinents del món associatiu i polític. (+info

 
IGMAN-Acció Solidària El treball amb les comunitats zapatistes no començà fins a l’any 1999, quan prèviament un membre d’IGMAN ja havia passat un temps a Chiapas, havia tingut una aproximació directa a l’entorn i, a l’hora, havia pogut tantejar les possibilitats d’endegar un treball de cooperació internacional. IGMAN en el seu treball amb els zapatistes s’especialitzà en projectes de tecnologia apropiada. Treballà conjuntament amb les contraparts, ETAPAS i ITA, a Los Caracoles de la Garrucha i Morelia i a la selva Lacandona entre altres indrets, i darrerament amb projectes d’educació a Morelia al costat del col·lectiu Naguals. (+Info)

La Garriga Societat Civil  Aquesta entitat és una de les més antigues que continua en funcionament. Va néixer en aquesta població del Vallès Oriental l’any 1998 i, a partir del 1999, començà a realitzar tot tipus d’activitats de caràcter polític, social i cultural que continuen ben vives avui en dia (...) L’any 1999 tingué lloc a la població la primera Fira per Chiapas, que es celebrarà de forma ininterrompuda fins a l’any 2008 i que s’anà alternant amb altres esdeveniments culturals i solidaris (+Info)


Monitors Cooperants d'Olot L’origen es remunta a meitat dels anys 90, quan es va unir l’experiència d’un tècnic de l’Ajuntament d’Olot amb un grup de joves que provenien del món dels esplais i de l’escoltisme (...) Els contactes amb Mèxic comencen el 1998 a través de la cooperativa K’inal Antzetic, que fa una visita a la població d’Olot per donar a conèixer els seus productes i presentar un projecte de construcció d’un centre de capacitació per a dones. Un grup dels Monitors viatja a Chiapas, amb el suport de l’Ajuntament d’Olot (+Info)

Tribu Aquari - Hospitalet de l'Infant  El primer punt de contacte amb el tema de Chiapas el realitzaren a través d’un capellà basc expulsat de Mèxic, Rodolfo Izal, amb qui els fundadors del projecte Tribu Aquari es van posar en contacte després de veure’l per televisió, on explicava el que estava succeint a Chiapas. (+Info)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada