LECTURES i LLIBRES

Amb la figura del Subcomandant Marcos, El zapatisme ha generat un volum incomptable de literatura, llibres, assajos, articles, etc.

El Zapatisme, des de que va iniciar la sublevació dels poble indígenes maies al Sud-est mexicà a l’estat de Chiapas, ha estat una font inesgotable d’inspiració per a escriptors, antropòlegs, sociòlegs, politòlegs i un llarg etc de persones que han escrit de tot, des del llibre de la seua vida a tesis doctorals, estudis, cartes, assajos i un altre llarg etc com persones s’ha involucrat  d’una manera o altre en la lluita zapatista.

A més, tot això, anemitzat per un personatge singular, el Subcomendant Marcos, que amb la seua literatura i epimologia, ha ajudat a inspirar a moltes d’aquestes persones.

Aquí als Països Catalans, no hem estat diferents, s’ha escrit de tot. Aquesta part del bloc, vol ser un petit recull de tota aquesta creativitat literària i assagística escampada per la xarxa i en llibreries, biblioteques. Intentarem anar recollint tot aquest fons escampat arreu.

Per començar, val també per retre un homenatge a Manuel Vàzquez Montalban, que a més d’interessar-se pel zapatisme, va mantenir una estreta relació amb el Subcomandante Marcos, ara Galeano.
 
Marcos: El señor de los espejos
de Manuel Vázquez Montalban
Les reflexions de Vázquez Montalbán agraden a uns i irritaran a d'altres, ja que estan escrites amb apassionament com ho demostren els seus continus judicis de valor. Per a ell, haver-se trobat a l'EZLN és com recobrar les il·lusions de la seva joventut revolucionària.



 

Chiapas, l'emergència de la pagesia indígena

VIVES, ANTONI
sinopsis
L’aixecament
armat de l’Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) a l’estat mexicà de Chiapas l’any 1994 va significar l’aparició a l’escena pública de la primera guerrilla llatinoamericana després de la guerra freda.

En un moment d’eufòria neoliberal, l’EZLN va esdevenir un clar precursor dels moviments antiglobalització. Hi va ajudar l’oportunisme polític i la forta presència del zapatisme a la xarxa Internet, que van fer que el conflicte de Chiapas tingués una gran repercussió mediàtica en els anys immediatament posteriors a l’aixecament.

Els esdeveniments van fer sortir a la llum pública mundial un conflicte que vint anys enrere ja es trobava clarament configurat. Un episodi històric encara vigent, fruit d’un procés complex amb arrels històriques profundes, en el marc del qual la pagesia indígena ha après a fer-se escoltar en la vida política mexicana i mundial.

L’objectiu del present llibre és oferir una explicació sintètica i completa del conflicte, des dels antecedents històrics més llunyans fins al moment actual, en el qual les comunitats indígenes rebels s’han vist progressivament abandonades per l’opinió pública internacional.

Chiapas a deshora un viatge a la recerca de murals

Salvador Martí i Puig
Sinopsis
·         Un dia, a proposta d'un bon amic seu, en Savador Martí es va sumar a la iniciativa de fer un inventari de la pintura mural present en els territoris zapatistes. Aquesta tasca suposava fotografiar tots els murals que hi ha dispersos per les comunitats indígenes i que s'havien anat pintant durant els darrers tres lustres, primer com a mostres de suport d'artistes d'arreu a la rebel.lió zapatista, i després fruit de dinàmiques pròpies que els membres de les comunitats havien anat endegant per mostrar i afirmar la seva iconografia.
El llibre de Salvador Martí és un llibre de viatge narrat en forma de dietari. Es tracta d'un viatge a la recerca de tots els murals que hi ha dispersos per les comunitats indígenes zapatistes i que s’han anat pintant durant els darrers tres lustres, primer com a mostres de suport d’artistes d’arreu a la rebel•lió zapatista, i després fruit de dinàmiques pròpies que els membres de les comunitats han anat endegant per mostrar i afirmar la seva iconografia.
El muralisme zapatista té trets singulars que el fan molt interessant artísticament, ja que d’una banda recull part de la tradició clàssica del muralisme nacional-revolucionari mexicà dels anys vint i per altra banda també integra elements del cartellisme dels anys seixanta i setanta, del grafitti urbà de finals de segle XX i de l’estètica naïf.
Amb totes les vicissituds que un viatge així suposa, el llibre conté fotografies i dibuixos que es van anar prenent durant el recorregut. Ple d'humor i honestedat, el llibre de Salvador Martí és més que un recorregut per Chiapas: és una reflexió sobre la realitat social, política i cultural d'Amèrica Llatina.
 
Lo que està en mi corazón

SERRANO, MARCELA Editorial: ALFAGUARA, S.A. Sinopsis
«Un cuerpo es un cuerpo, es un cuerpo, es un cuerpo, diría la literatura. Pero en mí, el lastimoso cuerpo de una mujer había sido embestido, tibio aún, identificable, real. Era el cuerpo de Reina Barcelona.

Camila viaja de Washington a México para escribir un reportaje sobre el estado de Chiapas, que se encuentra bajo la mirada mundial por el protagonismo de uno de los líderes del Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN): el subcomandante Marcos. Pero su llegada a San Cristóbal de las Casas tiene un objetivo más profundo que una crónica periodística: su marido la ha impulsado a realizar este trabajo para ayudarla a superar la muerte del hijo de ambos.

Sumida en este dolor, Camila llega al sureste mexicano, donde conoce a Reina Barcelona, una uruguaya que despierta en ella el espíritu de lucha contra la injusticia social y la motiva a participar activamente en el movimiento revolucionario indigenista mexicano. En esta aventura la protagonista conoce el amor, pero también el abuso, el maltrato y el secuestro. Todo ello la lleva a reconciliarse con su pasado y con su historia.

Lo que está en mi corazón #frase con la que las mujeres mayas terminan siempre sus relatos# está narrada con la inconfundible prosa de la reconocida escritora chilena Marcela Serrano. Una novela en la que la revolución zapatista sirve de paisaje de fondo para una conmovedora historia que invita a reflexionar sobre temas como la pérdida de los hijos, la pasión, el temor a la inseguridad y las pequeñas cobardías cotidianas.

 

De la revolución al caracol. El zapatismo hoy

Cristia Fernández, Santiago Giraldo, Irving Márquez
Sinopsis
El moviment zapatista va iniciar el seu projecte polític i militar el 1983 i el 1994 es va donar a conèixer a tot el món gràcies a la seva aixecament militar a l'estat de Chiapas, al sud de Mèxic. Els seus trenta anys de vida converteixen la resistència zapatista en un referent de moviment social després de la caiguda del Mur de Berlín. Fins a la data, cap altre moviment ciutadà ha aconseguit mantenir-se durant tant de temps fidel al seu projecte polític i, al mateix temps, cap altra expressió de descontentament -els carrers del Caire, Madrid, Londres, Nova York o Barcelona- ha assolit els nivells d'organització social autònoma que caracteritzen el zapatisme. Comparades amb el moviment indígena zapatista, les manifestacions del món europeu semblen simples onades d'emoció col·lectiva sense cap suport ideològic que les faci perdurar en el temps. El zapatisme, que va ser portada a tot el món mitjançant la imatge del subcomandant Marcos amb la cara amagat després de la seva passamuntanyes, sobreviu avui discretament en els «cargols», les comunitats en què s'estructura el territori que administra.
 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada