dimecres, 26 de setembre del 2018

Premi ICIP Constructors de Pau 2018

L’entitat mexicana Cauce Ciudadano,
Premi ICIP Constructors de Pau 2018
El guardó valora el treball de prevenció i de creació d’oportunitats per a joves en contextos molt marcats per la violència

Barcelona, 21 de setembre de 2017.- Coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, que es commemora el 21 de setembre, l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) fa públic el Premi ICIP Constructors de Pau, que enguany arriba a la seva vuitena edició. En aquesta ocasió, després de valorar les diferents candidatures presentades, la Junta de Govern de l’ICIP ha decidit atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a l’organització mexicana Cauce Ciudadano “per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d’alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic”. 



Cauce Ciudadano és una entitat fundada l’any 2000 per joves que havien format part de bandes (els anomenats pandilleros) amb l’objectiu d’oferir, precisament, atenció integral i oportunitats a d’altres adolescents que viuen i/o generen la violència, en entorns marcats per l’exclusió social i amb forta presència del narcotràfic i els grups criminals. L’organització se centra en el treball socioeducatiu i sociocomunitari a centres escolars, espais públics, centres d’internament juvenil i centres penitenciaris, amb l’objectiu de formar joves com a agents de canvi social. Des de la seva creació l’entitat ha atès 230.000 persones i, en un país, Mèxic, marcat per la guerra contra la droga, Cauce Ciudadano ha dissenyat un model de prevenció de la violència des d’una perspectiva de drets humans, amb l’accent en la promoció de la salut, l’atenció al dany causat i la rehabilitació.

Un dels seus projectes punters és “Red Retoño”, que agrupa familiars de víctimes de desaparicions, col·lectius i organitzacions de la societat civil per a dur a terme accions enfocades a desenvolupar una estratègia integral per a la construcció de la pau. Des del 2015, aquestes accions han permès, per exemple, que 85 familiars de víctimes de desaparició tinguessin acompanyament jurídic per a fer el seguiment dels seus casos. Com a part d’aquest projecte s’han fet intervencions sociocomunitàries dirigides a un miler d’infants i joves en comunitats afectades per la delinqüència organitzada.
Premi ICIP Constructors de Pau
L'Institut Català Internacional per la Pau convoca anualment, des de l'any 2011, el Premi ICIP Constructors de Pau amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau. El Premi ICIP Constructors de Pau consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros. El lliurament del guardó té lloc anualment en una cerimònia institucional al Parlament de Catalunya.
Anteriors guardonats
El Premi ICIP Constructors de Pau ha arribat enguany a la vuitena edició. La primera edició del premi, corresponent a l’any 2011, va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.
L’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. L’ICIP va reconèixer el coratge i la perseverança del grup de mares colombianes en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.
L’any 2013, l’ICIP va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.
L’any 2014, el Premi ICIP Constructors de Pau va recaure a la Women's International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF), per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau i el desarmament.
Un any més tard, el 2015, el reconeixement va ser pel pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme i un clar defensor de la religió com a font de pau i diàleg.
L’any 2016, el Premi ICIP Constructors de Pau va recaure en l’organització no governamental Brigades Internacionals de Pau (PBI) per la seva tasca de protecció dels defensors dels drets humans que treballen en àrees de repressió i conflicte.
Finalment, l’any 2017, el guardó va reconèixer l’economista i activista Arcadi Oliveres per la seva incansable dedicació i compromís amb la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal. Anteriorment, l’octubre del 2011, l’ICIP va concedir una edició extraordinària del guardó al Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar.


icip_er

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada