dimecres, 18 de setembre del 2019

Durant més de dues dècades, comunitats indígenes zapatistes han exercit el seu dret a l'autonomia a partir d'una lluita quotidiana per lekil kuxlejal, per una vida-existència digna vinculada al territori.

Aquesta etnografia s'enfoca en les principals esferes de l'autonomia indígena zapatista, incloent les activitats del govern autònom, la reforma agrària, els col·lectius de producció de les dones i la impartició de justícia. Situa les propostes, possibilitats i desafiaments d'aquestes polítiques culturals en relació amb la reestructuració racialitzada que ha caracteritzat a l'Estat mexicà. Demostra com, malgrat les polítiques multiculturals oficials dels últims 20 anys, dissenyades per contrarestar les exclusions històriques de pobles indígenes, l'Estat mexicà va reactivar mecanismes de subordinació racial a través de polítiques que aparenten no afectar la producció de alteritats al país.
En aquest context, el llibre analitza de manera crítica com les comunitats zapatistes conceptualitzen el polític qüestionant l'ordenament vertical de la societat mexicana "

Mariana Mora és investigadora-professora del Centre d'Investigacions i Estudis Superiors en Antropologia Social a la Ciutat de Mèxic. És doctora en Antropologia per la Universitat de Texas, Austin, i mestra en Estudis Llatinoamericans per la Universitat de Stanford. És co-coordinadora del llibre Lluites molt altres: Zapatisme i autonomia en comunitats indígenes de Chiapas (2011) i autora de diverses publicacions sobre el zapatisme, els drets dels pobles indígenes i lluites descoloniales.

Les seves investigacions s'enfoquen en temes d'antropologia jurídica; gènere, processos de racialització i racisme; moviments socials; violència, colonialisme i la formació de l'Estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada